Over het project

Over ons

Voor voluit inclusief leren

Je gaat naar school om te leren. Je leert optellen en aftrekken, maar ook rekenen op elkaar. Je leert schrijven en elkaars verhaal lezen. Je leert turnen en flexibel zijn voor elkaar. 

Zo leer je ook hoe je van drempels bruggen maakt.Hoe je talenten en kinderen laat groeien. En verschillen omarmt.

Daar willen we naartoe. Naar een school waar iedereen welkom is. 
Waar elk kind zich onbeperkt mag ontplooien.
Waar leerkrachten ook van kinderen leren.
En kinderen zonder beperking van kinderen met een beperking.
Waar elk kind er helemaal bijhoort. 

Want zo'n school heeft een positief effect op de resultaten van heel de klas.
Daarom is dat onwijs wijs, zo'n inclusief onderwijs.

Zin om met ons mee te leren?

Samen tegen uitsluiting

Onwijs Onderwijs is een project van De Genereuzen, Docenten voor Inclusie en Konekt. Eén ding hebben we gemeen: we zijn tegen elke vorm van uitsluiting. Ook in het onderwijs. Want wij geloven dat insluiting kinderen beter doet leren, alle kinderen. Wij zien geen problemen maar uitdagingen, we denken talentgedreven en we werken alle mentale en fysieke drempels weg. Zodat straks lagere scholen met inclusieve trajecten normaal zijn voor elk kind, met en zonder beperking. Daar willen we naartoe. Jij toch ook?

ONWIJS ONDERWIJS is een initiatief van:

De genereuzen

Wie zijn De Genereuzen?

Mensen met een beperking botsen elke dag tegen talloze drempels. De Genereuzen zeggen: weg ermee. Weg met die drempels in structuren, wetgeving en financiering. Maar ook vooral: weg met die drempels in ons hoofd. Zodat het samen leven, wonen en werken van mensen met én zonder beperking helemaal normaal wordt.

Docenten voor inclusie

Docenten voor Inclusie

Docenten voor Inclusie brengt docenten hoger onderwijs en recent ook leerkrachten lager onderwijs samen met ouders. Dit steeds met een duidelijk doel: het waarmaken van inclusieve trajecten in alle domeinen van het leven.

Konekt

Even voorstellen: Konekt

Konekt gaat radicaal voor een wereld waarin mensen met en zonder beperking een bijdrage kunnen leveren vanuit hun talent. We inspireren de samenleving en maken van inclusief leren, leven en werken de norm in Vlaanderen.

onwijs onderwijs

Deze scholen gaan voluit voor inclusief leren

Kwalitatief onderwijs en inclusie samen op de schoolbanken. Dat het kan, bewijzen deze scholen. Zij zijn de pioniers van Onwijs Onderwijs: iedereen is er welkom. Een enthousiast team van directie, leerkrachten, ouders en leerlingen zetten met de steun en omkadering van Onwijs Onderwijs hun deuren en hun hart open voor alle leerlingen. Met succes.

De Platanen Kapellen

De Platanen

Kapellen

"Wij willen binnen vijf jaren een school zijn die elk kind uit de wijk en de brede omgeving warm welkom heet en kansen blijft geven om te ontwikkelen."

Matadi Heverlee

Matadi

Heverlee

"Binnen vijf jaar willen we een school voor alle kinderen uit de buurt zijn. 
Elk kind is hier welkom met zijn talenten en beperkingen."